FŐOLDAL    FELIRATKOZÁS    facebook    google+    twitter   
Megkezdődött az orosz politikai tisztogatás!
Az eddigi legnagyobb Orbán hazugságot leplezték le: durva dolgok jönnek!
Megkezdődött az orosz politikai tisztogatás!
Szerdán sikkasztás vádjával letartóztatták Mihail Abizov nyílt kormányzási ügyekért felelős volt minisztert Oroszországban. A lépés megrázta a politikai elitet, hiszen ezáltal egyre nyilvánvalóbbá válik: mindenki sebezhető, kivéve, ha Vlagyimir Putyin elnök személyesen védi az illetőt.

Néhány nappal ezelőtt egy egykori orosz minisztert és egyben milliárdost szállító magánrepülőgép landolt egy moszkvai VIP repülőtéren. Az illető Olaszországból tért haza, ahol egyébként egy fényűző luxusvillában él. Egy volt kollégája és barátja születésnapi partija csábította Moszkvába. A reptéren beszállt egy limuzinba, azonban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) már várta. Börtönbe vitték, és jelenleg azzal vádolják, hogy több millió dollárt tulajdonított el az orosz adófizetők pénzéből. Ez volt az a történet, amely március 26-án robbant ki és terjedt el hipersebességgel – hála a hírügynökségeknek és a közösségi médiának: Mihail Abizov ex-minisztert őrizetbe vették és sikkasztással vádolják.

Abizov ügyvédei szerint azonban nem egészen így nézett ki a dolog. A 46 éves üzletembert otthonában tartóztatták le, a Moszkva közelében lévő Barvikhában, ahol egyébként az orosz elit számos tagja él. A nyomozók által nyilvánosságra hozott videón az látszik, hogy egy baseball sapkát viselő, sportos férfit megbilincselnek és egy furgonba tuszkolnak. Ezután feltehetően egész éjjel Moszkvában furikáztak vele, mielőtt másnap reggel 4 órakor egy cellába zárták volna. Ezelőtt átvizsgálták a holmiját.

Abizov nem az első magas rangú orosz hivatalnok, akivel ezt megtették. Alekszej Ulyukaev egykori pénzügyminiszter – aki köztudottan összerúgta a port Igor Szecsin “energiaipari cárral”, Vlagyimir Putyin elnök bizalmasával – jelenleg börtönben van (csakúgy, mint néhány kormányzó). Abizov letartóztatása azonban az orosz elit nagy részét megdöbbentette, mert az ő sztorija sok korábbi és jelenlegi tisztviselőre alkalmazható: ambiciózus üzletemberként, aki kevés különbséget tett a magán- és az állami ügyek között, Abizov Oroszországban megcsinálta a szerencséjét, majd vagyonát a Nyugaton élvezte.

2012-ben csatlakozott Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kormányához, mint nyílt kormányzásért felelős miniszter, akinek az volt a feladata, hogy modernizálja a kormányzati ügyeket. Medvegyev többi, korszerűsítésre vonatkozó kezdeményezéséhez hasonlóan ez is csak “showműsor” volt. A kizárólag számára létrehozott pozíciót 2018-ban meg is szüntették, az üzletember pedig elhagyta a kormányt, hogy élvezze munkájának gyümölcsét.

Néhány évvel ezelőtt életmódja ékes példája volt az orosz elitének: mindaddig, amíg hűséges maradsz, nem vagy túlságosan kapzsi és nem kerülsz összetűzésbe másokkal, biztonságban vagy. Abizov letartóztatása összetörte ezt az illúziót, azt bizonyítva az orosz politikai elitnek, hogy mindenki sebezhető, kivéve, ha Vlagyimir Putyin személyesen védi az illetőt.

Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden ilyen és ehhez hasonló eset elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után. Az egyik elmélet az, hogy Abizov letartóztatása Medvegyev elleni lépés volt, aki látszólag csak azt követően szerzett tudomást az incidensről, miután az megtörtént, és gyorsan el is határolódott tőle. Szóvivője szerint azt mondta, hogy az Abizov ellen felhozott vádak nem kapcsolódnak a kormányban végzett munkájához, hanem az azt megelőző üzleti ügyekből származnak.

Ezzel egy mozdulattal a vonat alá lökte Anatolij Csubajsz-t, a Rosnano nanotechnológiai cég vezetőjét, aki egyébként kiállt a volt miniszter ártatlansága mellett. Csubajsz a 2000-es években vette fel Abizovot, hogy segítsen neki a villamosenergia-monopólium megreformálásában.

Abizovot most azzal vádolják, hogy szervezett bűnözői csoportot állított fel és cinkostársaival mintegy 4 milliárd rubelt sikkasztott el 2011 és 2014 között két energetikai részvénytársaságtól, az így szerzett pénzt pedig külföldre vitte és offshore számlákon helyezte el. Az ellene felhozott vádakért az orosz büntetőtörvénykönyv értelmében 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Mindenesetre Abizov letartóztatása jól illeszkedik az elit csoportok közötti fokozódó harc és elnyomás mintázatába – a rendszer számos olyan oligarchát, kormányzót, szenátort és polgármestert “falt fel”, akik mind védettnek tartották magukat a 2000-es években.

A tendenciát megerősítve, mindössze egy nappal Abizov letartóztatása után őrizetbe vették Viktor Isajevet is, aki nem mellesleg szintén Medvegyev kabinetjének volt minisztere, és akit azzal gyanúsítanak, hogy különösen nagy értékű sikkasztást követett el a Rosznyefty állami többségű olajvállalatnál. Ő az első olyan felelősségre vont személy Oroszországban, aki korábban regionális elnöki megbízott is volt.
A gyanúsított, aki az orosz Távol-Keleten töltötte be ezt a feladatkört, 2012-2013-ban a régió fejlesztéséért felelős tárca vezetője volt, korábban pedig, 1991 és 2009 között, a Habarovszki terület kormányzói tisztségét töltötte be. A hatóságok szerint Isajev a saját cégén keresztül erősen megemelt áron adott bérbe ingatlanokat a Rosznyeftynek, amikor 2014 és 2017 között az olajvállalat alelnöke volt.

Minden eset más, de ahogy Kirill Rogov és Nikolaj Petrov orosz politikai elemzők megállapították Putyin legújabb elnökségének első évéről szóló jelentésükben: “Az elitellenes gazdasági elnyomás a politikai rendszer szisztematikus és döntő elemévé vált.” Míg 2001 és 2005 között csak három magas rangú tisztviselő került büntetőeljárás alá, 2018-ban a kormány és a Duma vezető tagjai elleni ügyek száma elérte a 35-öt. Az esetek többségét az FSZB indítja és vizsgálja ki.

A filmbe illő letartóztatások hulláma – amelyek legtöbbjét éjjel hajtják végre – az 1930-as években a bolsevik pártban végbement tisztogatásra emlékeztet. “A különbség az, hogy Sztálin hadjáratával ellentétben a mai elnyomást sem egy ideológia, sem a propaganda nem támasztja alá. Azok, akik tudják, hogy Putyin hogyan működik, azt mondják, az elnök eseti alapon dönt, nem pedig egy átfogó tervet hajt végre” – magyarázta Ekaterina Schulmann moszkvai politikatudós.

Mindenesetre akár központilag irányítják a letartóztatásokat, akár nem, ezek egy olyan politikai folyamat részét képezik, amelyet Putyin egyre fogyatkozó népszerűsége formál, valamint konzekvens igénye arra, hogy megerősítse legitimitását. “A régi eliten belüli paktumok már nem működnek, ez már bellum omnium contra omnes (azaz mindenki háborúja mindenki ellen)” – fogalmazott Schulmann. Az pedig aligha meglepő, hogy ebben a háborúban az FSZB egyre feljebb emelkedik.

Forrás: The Economist / MTI / Kitekintő

Hernádi Judit: A mienk egy kisebbrendűségi érzéssel küzdő ország!
Orbánon röhög Európa a levél miatt amit neki címeztek!
Sokkot kapott az édesanya: testrészek voltak a lánya bőröndjében!
Megpillantott egy nőt a strandon, magához nyúlt, de aztán kiderült, hogy a nő MMA-harcos!
Kozsó lelkét összetörte a Notre-Dame tragédiája!
Puzsér jól kiosztotta Majkát!
Így is ritkán látni Hosszú Katinkát! + Fotó!
Megerőszakolták, feljelentést tett a rendőrségen, majd a rendőr is megerőszakolta!
Nézd meg nálunk először Curtis visszatérő videóklipjét! + Videó!
Az utcán esett egymásnak Jennifer Lopez és a vőlegénye! + Fotók!
Csisztu Zsuzsa kiosztott egy 18 éves Youtube-sztár lányt, majd fel is jelentette!
A fiú lefeküdt a saját húgával és jelenleg is párként élnek!
Pápai Joci gyermekei szégyellik őt hírneve miatt!
Rákos betegséggel küzdött Mádai Vivien!
Azurák Csaba távozik a TV2-től!
Nincs tovább! Búcsú Britney Spears-től!
Lyme-kórral küzd a Barátok közt színésze!
Rúzsa Magdi Pesten látott először hajléktalant! (videó)
Elfordult barátaitól Hujber Feri!
Nyugodjon békében! Bács Ferenc családja megerősítette a szomorú hírt!
Kínos: Aktus közben nyitott rá Németh Kristófra a fia!
Eladó Bruce Willis nyaralója saját tengerparttal!
Bereczki Zoltán ismét szerelmes: Az Rtl ismert arca rabolta el szívét!
Tragédia Gáspár Győző családjában: meghalt egy háromhónapos kislány!
Kiderült, mikor jön a baba Berki Krisztiánéknál!
Rövid, fekete haja lett Madonnának! (videó)
Nagyon rossz hírt közölt rajongóival Vajna Timi!
Elütötték Szabó Győzőt, miközben Budapest belvárosában motorozott!
Lagzi Lajcsi 140 kilóra hízott!
Schobert Norbi: Inkább szeretkezzünk, mint fussunk! + Videó!
Micsoda? Angelina Jolie és Brad Pitt újra összejöttek?
Döbbenet: Újra börtönbe került Ambrus Attila!
Egymilliós bírságot fizet Kökény Attila vesztegetés miatt!
Durva Photoshop-bakin kapták Khloe Kardashiant! (fotó)
Vajna Tímea álhíreket terjesztő újságnak nevezte a Best magazint, miután állítása szerint nem nyilatkozott a lapnak!
Azt állítják, hogy Cooky és párja át­ver­te az or­szá­got!
Vajna Tímea havi 4 milliós fizetést kap elhunyt férje egyik cégében!

pinkpencil.hu

pikáns és provokatív hírek minden nap
Tesco botrány: sorba jelentik fel az áruházláncot a kukkoló férfi miatt!
Borultak a korábbi tervek: Puzsér Róbert kiszáll az előválasztásból!
Holttestet találtak a korábban kiégett autóban! - sokkoló!
Parkoláson vesztek össze, az autó szélvédője bánta!
Lángokban egy kamion az M5-ösön: már az erdő is ég!
Bajban az autóipar? - az eddigi legnagyobb kirúgások zajlanak!
Mindkét irányban járhatatlan az M0-s! - teljes a káosz!
Hamarabb megsavanyodik a tej ha a hűtő ajtajába teszed!
Nem fogod elhinni mit találtak egy fiatal lány petefészkében!
Lesittelték ezt a férfit a rendőrök mert beszólogatott nekik!
Évekig erőszakoskodott kislányával ez a magyar férfi!
Az eddigi legnagyobb Orbán hazugságot leplezték le: durva dolgok jönnek!
Weber: üzenem Orbánnak, nem Ő határozza meg a jövőt!
A magyarok többsége nem tudna kifizetni egy hirtelen jött egészségügyi ellátást!
Zsolnay botrány: porcelánlopás a vád a volt cégvezető ellen!
Zugló: rendőrök vitték be a kórházba az eszméletlen csecsemőt!
Íme a legegészségesebb reggeli: mindig ezzel indítsd a napod!
Az eddigi legdrágább válás: 35 milliárd dollárt kaszált a feleség!
Ha szereted az esőt, akkor a következő pár napot imádni fogod!
Tömegesen lépnek le a magyar fiatalok az USA-ba! - nem csak a pénz több!
Újra a pszichiátrián kezelik Britney Spears-t!
Havi 2 millió forint fizetés: ennyit kap Orbán Ráhel barátnője!
Soha nem látott mértékben növekszik a Mészáros birodalom!
Drágább a Balaton idén mint valaha!
Satufékezgetett a bunkó terepjárós de nagyon rosszul járt! + videó
Újra emelték a képviselők fizetését: a Tiédet mikor emelték utoljára?
Lebénult Sas József: kórházban kezelik az agyvérzése után!
Interneten támadják a sérült férfi feleségét! - durva dolgokat vágnak a fejéhez!
Úgy néz ki megússza a szombathelyi kutya gyilkos férfi!
A szakemberek könyörögnek: legalább egy kicsit mozogjunk napi szinten!
Belharc: leszavazta a Fidesz Orbánt!
Eddig egymillióba van a viszkisnek hogy ittasan vezetett!
Egy nap alatt 30-szor nyert a lottón ez a nő!
Bolti roham: soha nem látott mértékben költjük a pénzt!

pinkpencil.hu

pikáns és provokatív hírek minden nap
Erdélyi Mónika fürdőszobás képeiről cikkez a sajtó!
Ennyi volt: nem lesznek magyar cégek! - Magyarország Európa nagy vesztese lesz!
Az EU nem kell csak a pénze: 34 milliárdot kértünk az EU-tól!
Matolcsy botrány: húszmilliárd forint ragadt bent végelszámolás alá került bankban!
Színjáték: Pócs Jánossal kergetőztek az ellenzéki képviselők a parlamentben!
Íme a Maserati ami 30 évig pihent egy raktárban!
Amputálták a lábát, most újra táncol! - ez az igazi akaraterő!
VV Anikó fotóiról beszél megint az ország!
Rendőr razzia: ledöbbentek a férfin aki 200-al repesztett!
Parlamenti botrány: az utca embere szerint Orbán bolond!
Győzike testvére: inkább beszélgetek a kecskémmel mint a feleségemmel!
Weber visszautasítja az elnöki pozíciót ha az EU közösködik Orbánnal!
Napokon belül megkezdik a termálkút fúrását Sümegen!
Szegény Orbán: ezzel most végleg összetörtek az álmai!
Mészáros ügyvédje kapott sport-akadémiát!
Füstölni kezdett az elektromos BMW: vízbe dobták hogy ne legyen baj!
Verekedés tört ki ezen az utasszállító gépen: harapás és vérző orr!
Szinte megsemmisült a teherautó: roncsba szorult és meghalt a sofőr!
Kollégái szerint Gáspár Győzi az angol szavak kiejtésének a császára!
Az LMP és az MSZP is beállt a Fidesz mellé!
Megkezdődött az orosz politikai tisztogatás!
Tesco rablás: egymásra lőttek a rendőrök és a rablók a parkolóban!
Minden megosztás számít az árván maradt ikerpárnak!
Újabb határon túli futballakadémiát hoz létre Orbán! - már el is költöttek 200 milliót!
Orbán új sportcsarnokot építtet Budapesten: csak az előkészítés 3 milliárd forint!
Csőd szélén az Orbán kormány: nem tudják betartani a nemrég ígért pénzügyi könnyítéseket!
Az EU lépett: új sebességkorlátozó rendszert kell telepíteni Magyarországon!
Vigyázat csalás: kórházi gyerekosztályoknak gyűjtött pénzt ez a nő!
Egy ország ahol halálra kövezik a melegeket!
NAV razzia: mutatjuk az idei legnagyobb fogást!
Akiknek bejött az élet: buszsofőr, tűznyelő és behajtó! - ezek a legjobb szakmák!
Mi történt Szíj Melindával? - hová tűnt a csíkos táskája?
Bíróságon kötött ki Shakira! - lopással vádolják az énekesnőt!
Győzike lejáratja a cigányságot! Kiakadt a roma jogvédő!

pinkpencil.hu

pikáns és provokatív hírek minden nap
Marsi Anikó kerekesszékbe került! + Videó!
Baukó Éva gyereket szeretne!
Berki Krisztián egy plázában verekedett, mert beszóltak neki!
Strokeban halt meg Luke Perry!
Kiderült: egykori villalakót szeret Dér Heni!
Korda György nem vett részt Koós János temetésén!
Súlyos balesetet szenvedett Marsi Anikó! Ölben viszik A Tényekbe!
Koós János özvegye összeomlott: aggódnak Dékány Saroltáért!
Liptai Claudia lánya 12 évesen karriert építene az interneten!
Ki nem találnád, hogy milyen vállalkozásba kezdett Ronaldo!
Várkonyi Andrea új területen próbálja ki magát!
Micsoda fordulat! Pártos Csilla békülne az anyósával!
Intim fotó: fürdőzés közben kapták le Ördög Nórát!
Kendall Jenner tangás fenekét fotózta!
Nem hiszed el, melyik világsztárral pózol Radics Gigi!
Vége Vajna Timi fényűző életének?
Megszületett Puzsér Róbert gyermeke!
Baj van! Aggódnak a barátai Ganxsta Zolee-ért!
Dublőrt használ Melanie Trump? + Fotók!
Judy 44 évesen is szülne!
Titokzatos lánnyal csókolózik legfrissebb fotóján Fluor Tomi!
Majka és Curtis újra együtt lép fel!
Nagy volt a riadalom Emilio és Tina családjában! Sírás lett a vége!
Gyászol a One Direction énekese, Louis Tomlinson!
Soha nem kapott magyar színész olyan díjat, mint most Törőcsik Mari!
Pásztor Anna másik rajongója is öngyilkos lett!
Lady Gaga terhes?
Férjhez megy Rubint Réka unokahúga!
Kiszel Tünde szerint 1948-at ünnepeljük! + Fotó
Csipkebugyiban villantotta meg új tetkóját Gáspár Evelin! + Fotó!
Eljegyezte, de meg is csalta a párja Jennifer Lopezt?
Döbbenet: gázspray-vel fújták szemen Hajas Lászlót!
Nagy Ervin felrúgott egy férfit a Petőfi Sándor utcában!
Követői szerint sokat hízott Palvin Barbara! + Fotó!

pinkpencil.hu

pikáns és provokatív hírek minden nap
Bochkor Gábor vallomása: Az exem átpártolt a nőkhöz!
Abortuszáról mesélt Molnár Anikó!
Fiai agyára ment Colin Farrell, kitessékelték otthonról!
Szinetár Dóránál betelt a pohár: Ennyi kritikán aluli, ostoba hozzászólást!
Így próbál felejteni Vajna Timi!
Rejtélyes képet tett közzé Hosszú Katinka!
Megszólalt Sas József felesége: Így érzi magát a humorista!
Nem sikerült Pataki Zita utolsó lombikja sem!
120 milliós családi autót vett Ronaldo!
Cicciolina óriási bakiján nevet mindenki! + Videó!
Michael Jackson rajongói plakátkampánnyal vágtak vissza! + Fotók!
Meghekkelték Demjén Facebook-oldalát!
Megszületett Szabó Győző harmadik gyereke!
Shane Tusup: Semmit nem bántam meg...
Megszólalt Koós János özvegye!
67 évesen sem hagy fel a vetkőzéssel Cicciolina!
Sas József kórházba került Thaiföldön, nem tud hazajönni!
Hajdú Péter új barátnője: Ki ez az ember mellettem?
Sebestyén Balázs legújabb külsőjére nincsenek szavak! + Fotó!
Erre vágyott halála előtt Koós János!
Kiderült, miért vethetett véget az életének a The Prodigy frontembere!
Nehéz időszak vár most Palik Lászlóra!
Pert vesztett Hajdú Péter! Fizetnie kell!
Johnny Depp pénzt akar a volt feleségétől, méghozzá 50 millió dollárt!
Letiltották a BBC-n Michael Jackson számait!
Nem tervez tovább a TV2 Berki Krisztiánnal!
Baljós jelek érkeztek Koós János halála előtt!
Nagykövet lett Hosszú Katinka!
Az enyém a gyerek? - kérdezte Harry Meghantől!
Újabb koncertet fújt le Curtis!
Sarka Kata újra terhes!
Cseke Katinka: Alig várom, hogy meghaljak!
Gyász! Elhunyt a Jóban Rosszban színésznője!
Oszter Sándor: Meg akartak ölni!

pinkpencil.hu

pikáns és provokatív hírek minden nap
Nagyon csúnya vád érte Ördög Nórát: egy kommentelője hívta fel rá a figyelmet!
Íjesztően soványan jelent meg Renée Zellweger az Oscaron! + Fotó!
Vajna Timi kiakadt az Oscar-gálán! Andy Vajna özvegye nem hagyja annyiban!
Lady Gaga Audrey Hepburnként jelent meg az Oscar-díjátadón! + Fotó!
Hajdú Péter meglepő dolgot árult el Sarka Katáról! (videó)
Nyomorék lettem - mondja Rékasi Károly, aki már az öngyilkosságon gondolkodott!
Elképesztő, mit művelt magával Győzike lánya!
Brutális népharag zúdult Meghan hercegnére!
Ezek a sztárok emlékeztek meg Andy Vajnáról amerikai temetésén!
Megdöbbentő dolgot mondott a bíróságon Pásztor Anna zaklatója!
Fotó: ez a 25 éves modell Hajdú Péter új szerelme!
Fegyvert nyomtak a Família Kft. nagypapájának homlokához!
Régi barát mesélt Andy Vajna titkos szerelméről!
Nehéz eldönteni, miért most posztolta ezt Jaksity Kata!
Ezt látnod kell: Cynthia Dictator olyat tett, mint még soha! + Fotó!
Ez nettó prosztóság – Balázs kiakadt Curtisre, amiért az kihagyta a reggeli interjút!
Kiderült, mi okozhatta Karl Lagerfeld halálát!
Kirúgta Jaksity Katát az ATV!
Most Balázsékat verte át Curtis!
Plágiummal vádolják Nagy Ferót!
Vajna Tímea égi jeleket kap Andy Vajnától!
Rubint Réka teljesen összeomlott!
Babát vár az X-Faktor egykori sztárja!
Intim videó terjed Nicole Scherzingerről és Lewis Hamiltonról!
Ebből botrány lesz: Baukó Éva csúnyán beszólt Aureliónak!
Andy Vajnát nem a betegség vitte el: Barátja szerint ebbe halt bele!
Curtis: Most úgy érzem, meggyógyultam!
Vallomás Oszter feleségétől: Hét nővel csalt a férjem!
Marsi Anikó összecsomagolt és elhagyja az országot!
Eltűnt Ben Affleck szakálla és 20 évet fiatalodott! + Fotó!
Nyilvánosan üzent Sarka Katának Hajdú Péter!
Gesztesi Károly bibliai diétával fogyott le látványosan!
Ezért fordultak el Kulka Jánostól a barátai!
Gáspár Evelinnek elmondása szerint rémes gyerekkora lehetett! (videó)

pinkpencil.hu

pikáns és provokatív hírek minden nap
   FŐOLDAL    FELIRATKOZÁS    facebook    google+    twitter   
p i n k p e n c i l